Nog meer een team vormen met mantelzorgers

“De ideale situatie zou wat mij betreft zijn als we nog meer dan nu een team vormen met familie van de cliënten en vrijwilligers.”

Matina is verpleegkundige en werkt bij Pieter Pauw op Woning 12 en 13. Ze doet al meer dan 20 jaar haar werk met volle overtuiging en heeft het daar erg naar haar zin. In de loop van de afgelopen tijd heeft ze de zorg sterk zien veranderen. “Ik noem het de evolutie van de zorg,” zegt ze. “Je moet open staat voor verandering en je kunt niet achterblijven. Ik vind het een mooie uitdaging.” Matina ziet ook dat de verwachting die familie van cliënten heeft van de zorg verandert. “Vroeger was het ‘hier is mijn moeder, nu mogen jullie het doen’. Tegenwoordig komt familie met de vraag ‘wat kunnen jullie voor ons betekenen?’ Je ziet dat ze zelf ook meer betrokken zijn bij de zorg.”

Het is niet zo dat er na 1 januari 2015 ineens veel is veranderd voor Matina. “We zijn natuurlijk al langer bezig om ons voor te bereiden op de situatie waarbij familie, mantelzorgers en ook vrijwilligers een grotere rol gaan spelen. Voor ons is dit een belangrijk proces, omdat tegelijkertijd de mensen die hier komen wonen zwaardere zorg nodig hebben. De zorg die wij geven wordt dus complexer. Het is dan heel fijn als familie aangeeft dat ze graag voor hun vader of moeder willen blijven doen wat ze thuis ook altijd deden. Er woont hier bijvoorbeeld een mevrouw die twee dochters heeft die haar iedere week komen douchen. Omdat ze dat graag willen. Daar ben ik heel blij mee. Niet alleen omdat het ons ontlast, maar ook omdat het voor die dochters belangrijk is om het contact met moeder te houden. En ook voor moeder is het fijn. Bij Pieter Pauw geven we familie de ruimte om een grotere rol te spelen bij de zorg en zich thuis te voelen in de woningen.”